Amsterdam: Koningsdag vieren in de hoofdstad!

Amsterdam kleurt elk jaar oranje op Koningsdag en elk jaar is dit een uniek evenement. Ontdek hier alles wat jij wilt weten over Koningsdag, Koningsdag parkeren en wat jij moet bezoeken.
volver al resumen del Blog

Amsterdam: Koningsdag vieren in de hoofdstad!

15-04-2016

Zet 27 april in je agenda want dit is een uniek evenement!

Ja, Koningsdag staat weer voor de deur! Een van die fijne dagen waar jij je in oranje mag hullen op de verjaardag van de koning van Nederland. Op de 27e van april vieren we Koningsdag in Nederland en verandert de hoofdstad Amsterdam in een groot feest. Bovendien is Amsterdam ook populair onder buitenlandse toeristen aangezien een kleine 700.000 toeristen worden verwacht op deze dag. Allemaal naar Amsterdam om deze unieke dag te beleven waar tal van vrijmarkten en feesten worden georganiseerd. Wil jij weten wat jij moet doen in Amsterdam tijdens Koningsdag? En ook waar je beveiligd Koningsdag parkeren in Amsterdam kan vinden? Lees dan snel verder.

Waarom viert men nu Koningsdag in Nederland?

Koningsdag is in Nederland een nationale feestdag en bovendien het grootste nationale feest van het land. Families en vrienden komen allemaal bij elkaar om dit unieke evenement te vieren in het land. Dresscode is (je raadt het al) ORANJE! In heel het land worden feesten georganiseerd alhoewel het grootste feest in de hoofdstad Amsterdam wordt georganiseerd. Ongeveer 1,5 miljoen mensen worden verwacht op deze dag.

Sinds 30 april 2013 heeft Nederland weer een koning: koning Willem-Alexander. Willem-Alexander is de oudste zoon van koningin Beatrix die na haar abdicatie de titel prinses weer heeft aangenomen. Tot 30 april 2013 vierde men in Nederland Koninginnedag voor bijna een eeuw. Sinds 30 april 204 viert men in Nederland Koningsdag.


De sfeer op Koningsdag is zeer relaxed en altijd heel erg gezellig. Men viert de verjaardag van de koning door vrijmarkten en feesten te organiseren en door plezier te maken met vrienden en familie. Bovendien worden er ook veel muziekfestivals en evenementen georganiseerd in de stad Amsterdam. Waar deze vroeger werden georganiseerd op bekende pleinen zoals het Rembrandtplein als het Museumplein worden deze nu buiten de binnenstad gehouden, om het zo overzichtelijker te maken voor de autoriteiten.

Already in the mood? Vier Koningsnacht!

Zit jij al met je hoofd bij Koningsdag en kan jij niet wachten om deze dag te vieren? Trap de dag af op Koningsnacht! In de nacht voor Koningsdag openen vele cafe's, bars en restaurants hun deuren om zo deze bijzondere dag af te trappen. De alcohol vloeit rijkelijk en iedereen komt zo alvast in de stemming voor Koningsdag! Zorg ervoor dat je geen al te grote kater krijgt van de alcohol, je moet nog een hele dag!


Waarom oranje?

Je zal jezelf wel eens afvragen waarom al die Nederlanders zich in oranje hullen aangezien de kleuren van de Nederlandse vlag rood, wit en blauw zijn. Het antwoord is niet moeilijk: oranje is de kleur van de koninklijke familie! De koninklijke familie stamt af van het Huis van Oranje. Wist jij bijvoorbeeld dat de achternaam van de koning "van Oranje" is? Willem-Alexander van Oranje.Wat moet je doen op Koningsdag

Beleef Koningsdag vanaf de grachten

Koningsdag beleven in optima forma?! Met mooi weer (en dat is het niet altijd in Nederland) moet je Koningsdag beleven op de iconische grachten! De grachten worden deze dag bezet door oranje boten en wanneer je iemand kent die een boot bezit, zorg ervoor dat je een plekje gereserveerd hebt! Wanneer je niet een plaatsje op de boot hebt weten te bemachtigen, niet getreurd want ook vanaf de zijkanten van de grachten is het perfect om Koningsdag optimaal te beleven. Zo is er altijd wat te doen op de Prinsengracht, Keizersgracht en Herengracht.


Ook de kleine straatjes in de Jordaan en de Negen Straatjes zijn perfect om rond te hangen op Koningsdag!


Vind wat leuks op de vrijmarkt

Gek van vlooienmarkten en tweedehands accessoires? Dan is Amsterdam voor jou the place to be! De vrijmarkt in Amsterdam is een grote markt waar tal van verkopers hun overbodige objecten verkopen. Iedereen die wilt kan een plekje opzoeken en zijn/haar spullen verkopen. Vandaag de dag is het zo populair om op Koningsdag iets te verkopen, dat men al een dag voor aanvang, al een plekje reserveert. Dus wees niet verrast wanneer je mensen met slaapzakken op straat ziet liggen, de dag voor Koningsdag!

De vrijmarkt in Amsterdam is een uniek familie evenement waar ook vele kinderen aan deelnemen. Kinderen vragen meestal symbolische prijzen voor hun objecten en het gaat bovenal om het plezier. Vrijmarkten starten meestal rond de klok van tien uur maar vele families en anderen verzamelen al rond acht uur bij hun plekje om hun spullen uit te stallen.


Liefhebber van tweedehands accessoires en tegelijkertijd genieten van wat zoetige lekkernijen? Ga dan naar het Vondelpark! Het Vondelpark in Amsterdam is voornamelijk gereserveerd voor kinderen die daar hun speelgoed verkopen die zij niet meer gebruiken. Bovendien verkopen ook veel kinderen daar zelfgebakken koekjes of andere zoetigheden.Feesten in de binnenstad van Amsterdam

In voor een feestje in de Amsterdamse binnenstad? Eigenlijk is de gehele Amsterdamse binnenstad een feest maar wanneer je zoekt naar feestjes in de gezellige Amsterdamse binnenstraatjes, ga dan vooral naar de Jordaan, de Wallen en/of de Nieuwmarkt. Vele cafe's, bars en restaurants openen hun deuren en veel muziek is ook te vinden op straat. Amsterdam is een groot feest!


Festivals

Op zoek naar nog meer muziek? Buiten het centrum van Amsterdam worden vele festivals georganiseerd waar Neerlands beste DJ's optreden. Hieronder vind je een aantal grote muziekfestivals die in Amsterdam worden gehouden.

Kingsland Festival
Loveland van Oranje
Oranje Bloesem Festival

Praktische tips


Outfit

Je raadt het al en daarom niet erg verrassend, maar zorg dat je deze dag wat oranjes aanhebt. Voeg je bij de menigte in Amsterdam en wanneer je niet over een oranje outfit beschikt, zorg ervoor dat je wat oranje accessoires kan scoren. Gebrek aan inspiratie? Koop een oranje zonnebril, een oranje boa of een oranje pet!

Neem kleingeld mee!

Zorg ervoor dat je cash geld mee op zak hebt. Op de vrijmarkten beschikt niemand over een pinautomaat en ook in de binnenstad van Amsterdam zijn penautomaten veelal druk bezet door anderen. Wat briefgeld en wat muntgeld is daarom handig om op zak te hebben, voordat jij de stad verkent.

Van wanneer tot wanneer?

Koningsdag begint eigenlijk dus al met koningsnach maar diegenen die niet zo'n nachtbraker zijn, de dag begint meestal rond het middaguur (12:00). Mensen vanuit het hele land komen naar Amsterdam om dit unieke evenement bij te wonen. De vrijmarkten starten meestal rond 10:00 uur in de ochtend. Aangezien het op Koningsdag vaak mooi weer is, eindigen de meeste evenementen vaak rond 20:00 uur maar ook na 20:00 uur, is er nog genoeg in de stad te beleven.


Openbaar vervoer

Terwijl de stad vol is met mensen, rijden de bussen en trams in de Amsterdamse binnenstad vaak een aangepaste dienstregeling. De meeste bussen en trams rijden tot de buitenste ring van de stad dus daarom is het handig om je trip vooraf te plannen.

Met de auto of lopen?

Tijdens Koningsdag zijn een kleine anderhalf miljoen mensen in de stad dus daarom is het handiger om te voet de binnenstad te verkennen. Het centrum is vanaf 07:30 uur in de ochtend gesloten voor verkeer dus daarom is het handig om comfortabele schoenen aan te trekken en te voet op te gaan in de oranje menigte!

Parkeren

Wanneer je met de auto naar Koningsdag Amsterdam komt, kan het vinden van een betaalbare parkeerplek nog flinke problemen opleveren. Met Mobypark vind jij een voordelige Koningsdag parkeerplek dichtbij het centrum van Amsterdam. Wist jij dat jij tot 60% op jouw parkeerkosten bespaart, wanneer jij jouw Koningsdag parkeerplaats vooraf reserveert? Zo rijd jij met een lach naar je bestemming toe, veel plezier!


Bekijk en klik op de kaart beneden om de opties voor goedkope Koningsdag parkeerplaatsen in Amsterdam te vinden.TPL Amsterdam's parkeerplaats Parkeren Schiphol - Mercure Hyatt Regency Amsterdam 's parkeerplaats Parkeerplaats Tropenhotel Parkeerplaats RAI Amsterdam Convention Centre Ten Cate Parking 's parkeerplaats Ramada Apollo Hotel - Rembrandt parking 's parkeerplaats Zahia 's parkeerplaats Holiday Inn Express Amsterdam Sloterdijk Station 's parkeerplaats TPL Amsterdam's parkeerplaats Tom B's parkeerplaats Nicole 's parkeerplaats Houthaven parkeerplaats Lalk Parking's parkeerplaats

Ricardo

Ricardo is groot voorstander van de Sharing Economy, maak optimaal gebruik van de spullen, deel wanneer je ze niet gebruikt!